14. mart 2019.

 
 
Bob Mould
Columbia Theatar, Berlin
09. mart 2019.

 
  Kad se negde krajem oktobra pojavila najava za novi album Bob Moulda u vidu vesele i živahne naslovne numere "Sunshine Rock", a nekih mesec dana kasnije i najava turneje, zaigralo srce potpisnika, koji ceo život čeka priliku da vidi jednog od omiljenih r'n'r umetnika.

Kako sam ga na turneji za prethodni album "Patch the sky" promašio u Milanu, kazna je došla u vidu toga da je najbliži nastup na turneji bio u Berlinu. "Nećeš mi ovog puta pobeći", rekoh sebi, pa sam se za dan izorganizovao, kupio karte za koncert, karte za avion i sa mojim vernim ženskim saputnikom na ovakvim avanturicama, krenuo na poklonjenje koje nas je čekalo 9. marta u Columbia Theatru, Berlin. Poklonjenje, pošto je Bob Mould i Grant Hart kroz Husker Du svima nama koji su odrasli uz SST produkciju 80-ih bili ikone, mnogo veće od izvikanih i prežvakanih zvezda nekih vremena u kojima nismo živeli i koja nam ništa nisu značila.



Granta, srećom, videsmo mnogo puta u Beogradu, u raznim inkarnacijama, dok nam je Bob nekako uvek bio predaleko za videti. Usledio je period Bobovog praznog hoda između 1998. i 2008. godine, u kojima je izbacio samo dva albuma, najpre nesrećni pokušaj upliva u elektronsku muziku "Modulate", potom prosečan "Body Of Song", nakon koga su mnogi Boba otpisali. Srećom usledio je povratak na postavu u vidu tria, koja mu očigledno najbolje odgovara, svaki sledeći album bio je bolji od prethodnog, a poslednjih nekoliko "Silver age", "Beauty And Ruin" i "Patch The Sky" su podsetili na najbolje dane Husker Du i Sugar, kroz kombinaciju melodičnog, izrazito gitarskog zvuka, punog preko potrebne energije.



Par dana pre polaska pojavio se novi album "Sunshine rock", toplo prihvaćen od strane kritike (većina recenzija se kretala između 8 i 10/10, ploča meseca i slično), potpuno opravdano. Album je nabrijan žestokim i veselim zvukom, a tekstovi znatno odskaču od opore linije koja je još od dana Husker Du postojala u Mouldovim pesmama. Grant Hart je bio pesnik i slikar nežnijih emocija, dok je Mould često surovo servirao u lice dileme i razočaranja. Međutim, na novoj ploči, nekako u skladu sa imenom tu oporost u najvećem delu, osim u "Thirty Dozen Roses" i "Lost Faith" uspeva da probije optimizam, želja da se nastavi i uz malo sreće pronađe put ka lepom i iskrenom.

Istu ovu liniju prati Bobov nastup. Pored emotivne vezanosti za Berlin o kojoj je u poslednje vreme više puta pričao, čak i življenje u istom, Bob i njegov trio (John Wurster iz Superchunk na bubnjevima i Jason Narducy na basu) bez ikakve priče i pauze između pesama, otprašio je veći deo novog albuma, a set listu vešto prošarao sa nekim od Husker Du i Sugar klasika. Od prve do zadnje sekunde sve je prštalo iz zvučnika, dok smo na bini gledali veselog 58 godišnjaka, koji svako malo protrči, poskoči, smeje se i raduje pozitivnoj reakciji publike.

Sa svojih 44 bio sam među mlađima, ali su i sede i proćelave glave nakon početne "The War" krenule veselo skakati na "A Good Idea" od Sugar, pa na "I Apologize" Huskera i tako redom. Očekivano, najbolja reakcija i horsko pevanje usledilo je na pesme ova dva benda, ali i na "See A Little Light", meni najdražu pesmu iz post Husker Du karijere.



26 pesama za nekih 80 minuta (iako bih mogao da ga slušam satima), koji su očas protekli, sasvim dovoljno i za šutku uz opet aktuelni Husker prvenac "In a Free Land", i za poneku suzu, posebno uz sećanje na Grant Harta kada je na bis, sam uz gitaru odsvirao "Never Talking To You Again", ali i za osmeh uz "Love Is All Around" i zadovoljstvo što smo za kraj dobili i "Makes No Sense At All". Kud ćeš više za perfektno veče, puno srce i dokaz da nekad vredi potegnuti 1250 kilometara.


tekst i fitografije - Predrag M. Tomić

 
 

koncerti


The Handsome Family

Dom omladine Beograda
17.10.2018.




34. Beogradski Jazz Festival
Dom omladine Beograda / Kombank dvorana
25 - 29. oktobar 2018.




Neno Belan & Fiumens
sviraju pesme grupe Đavoli

Dom omladine Beograd
22.11.2018.




E-Play
Dom omladine Beograda
24.11.2018.




Kralj Čačka
Dom omladine Beograd
01.12.2018




Mando Diao
Hala sportova "Ranko Žeravica"
07.12.2018.




Jinx
Dom omladine Beograda
21.12.2018.




Korni grupa

Sava Centar
31.01.2019




Darko Rundek
Dom omladine Beograda
01.03.2019.

 
 

Bob Mould Setlista

01. The War
02. A Good Idea
(Sugar song)
03. I Apologize
(Hüsker Dü song)
04. Hoover Dam
(Sugar song)
05. Stand Guard
06. See a Little Light
07. Sunny Love Song
08. I Don't Know You Anymore
09. The Descent
10. Thirty Dozen Roses
11. The Final Years
12. Sinners and Their Repentances
13. In a Free Land
(Hüsker Dü song)
14. Hey Mr. Grey
15. Sunshine Rock
16. If I Can't Change Your Mind
(Sugar song)
17. I Fought
18. Sin King
19. Lost Faith
20. Tomorrow Morning
21. Something I Learned Today
(Hüsker Dü song)
22. Chartered Trips
(Hüsker Dü song)
23. New Day Rising
(Hüsker Dü song) Encore:
24. Never Talking to You Again
(Hüsker Dü song)
25. Love Is All Around
(Sonny Curtis cover)
26. Makes No Sense at All
(Hüsker Dü song)